Ozdobne szczypiorki
Adam: "Wygląda rewelacyjnie na stole, a bardzo łatwo zrobić."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
młody szczypior
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Młody szczypior odciąć w miejscu, gdzie zaczyna się biała część, tak aby z jednego końca (łodygi) po kilku centymetrach rozchodziły się pędy szczypiorku. Skrócić go u góry do długości ok 30 cm. Nożyczkami nacinać WZDŁUŻ pędów aż do głównej łodygi. Ja każdy pęd szczypiorku rozcinałem wzdłuż na 4, ale chyba na pół wystarczy.
I najważniejsze: nalać do jakiegoś dłuższego naczynia, najlepiej półmiska, zimnej wody i wrzucić kilka kostek lodu. Przygotowany wcześniej szczypior włożony do takiej wody powinien się zacząć zwijać do dołu. Od czasu do czasu można szczypiorowi trochę pomóc potrząsając nim nad zlewem i wkładając z powrotem do półmiska.
Potem można gotowy (lub gotowe) szczypior(y) wstawić do lodówki, aby tam poczekały na moment podania.
Twoje zapiski: