puszka.pl - pysznie!

Feta w sosie pomidorowo-paprykowo-czosnkowym

Wiku: "Idealnie do tego pasuje ciabatka :)))"


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

feta
papryka
cebula
czosnek
przecier pomidorowy lub pomidory naturalne (wówczas sos trzeba odrobinę zagęścić)
oliwa do smażenia
sól
inne przyprawy (np. ostra papryka)

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę kroisz w kostkę i wrzucasz z czosnkiem na oliwę w patelni, chwilę smażysz, potem dodajesz pomidorów lub gotowego sosu (przecieru) i dusisz z pół godziny, aż wszystko się tak fajnie rozdziabdzia.

Doprawiasz jak chcesz (ja dodaję ostrej papryki). Pod koniec duszenia dodajesz do sosu fetę w dość grubych plastrach i już nic nie ruszasz, żeby ser się nie rozpadł. Po jakichś 5 minutach wyjmujesz po kawałku i kładziesz na talerzach, potem oblewasz sosem. Aha, fety używam albo greckiej albo czeskiej :)
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 24, 2003
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał wiku

Twoje zapiski: