Zupa z kabaczków z grzankami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kabaczek
duża cebula
oliwa do smażenia
duża łyżka mąki
sól
pieprz
duża ilość słodkiej papryki
ew. kostka warzywna (bulionowa)
ew. czosnek
ew. śmietana
grzanki czosnkowe
zielenina do posypania
Przygotowanie:
Kabaczka obrać i pokroić w grubą kostkę, odstawić na bok. Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na oliwie z oliwek, pod koniec oprószyć mąką, trochę jeszcze podsmażyć, aby mąka zaczęła się zasmażąć na jasnożółty kolor. Na to wsypać kabaczka.. Chwilę podsmażać mieszając, zalać wrzątkiem (zupa ma być gęsta), przykryć i gotować aż kabaczek będzie miękki.
Zupę doprawić solą pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki. Można dać kostkę warzywną rosołową, czosnek, oraz zabielić śmietaną. Podawać z grzankami czosnkowymi, a zupę posypać zieleniną.
Twoje zapiski: