Tarta z gruszkami
Kuchnia francuska.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
/proporcje na blaszkę o średnicy 26 cm/
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda
nadzienie:
1,5 kg gruszek
100 g migdałów w płatkach
100 g masła
100 g cukru
cukier waniliowy (jedno opakowanie)
1 żółtko
Przygotowanie:
Ciasto:
Posiekać składniki nożem, szybko zarobić z dodatkiem wody. Zrobić kulę, włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć, rozwałkować, złożyć na trzy części, rozwałkować jeszcze raz. I tak trzy razy. Wałkować tylko w jedna stronę.
Wyłożyć ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Nakłuć widelcem, ułożyć owoce.
Nadzienie:
Gruszki obrane ze skórki pokroić w ósemki, wydrążyć nasiona, rozłożyć na cieście w blaszce. Masło roztopić w rondelku, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko.
Wylać masę na gruszki, posypać migdałami.
Piec 40 minut w temp. 180-200 stopni.
Twoje zapiski: