puszka.pl - pysznie!

Tarta z gruszkami

Kuchnia francuska.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

/proporcje na blaszkę o średnicy 26 cm/

ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda

nadzienie:
1,5 kg gruszek
100 g migdałów w płatkach
100 g masła
100 g cukru
cukier waniliowy (jedno opakowanie)
1 żółtko

Przygotowanie:

Ciasto:
Posiekać składniki nożem, szybko zarobić z dodatkiem wody. Zrobić kulę, włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć, rozwałkować, złożyć na trzy części, rozwałkować jeszcze raz. I tak trzy razy. Wałkować tylko w jedna stronę.
Wyłożyć ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Nakłuć widelcem, ułożyć owoce.

Nadzienie:
Gruszki obrane ze skórki pokroić w ósemki, wydrążyć nasiona, rozłożyć na cieście w blaszce. Masło roztopić w rondelku, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko.
Wylać masę na gruszki, posypać migdałami.

Piec 40 minut w temp. 180-200 stopni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 15, 2003
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłała Dorota

Twoje zapiski: