puszka.pl - pysznie!

Ryż smażony z cukinią, kurkumą i czosnkiem

Idealne, lekkie danie na gorące dni!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż
cukinia (najlepiej młoda)
cebula
czosnek

oliwa z oliwek do smażenia
sól
sos sojowy
pieprz (ja używam białego)
kurkuma lub szafran
ew. olej sezamowy

Przygotowanie:

Wsypujemy ryż do gotującej się, osolonej wody i gotujemy wedle własnego uznania, ale lepiej, żeby był sypki.

W międzyczasie myjemy cukinię, przekrawamy na pół, wydłubujemy miąższ (chyba że jest wyjątkowo młoda), a cukinię kroimy w grubszą kostkę. Cebulę siekamy, czosnek też. Wrzucamy cebulę z czosnkiem na patelnię na podgrzaną oliwę, smażymy chwilę (to samo można robić w garnku). Dorzucamy cukinię, dolewamy nieco sosu sojowego, doprawiamy białym pieprzem, wlewamy trochę wody i dusimy na małym ogniu aż cukinia zmięknie.

Ugotowany ryż odcedzamy, doprawiamy kurkumą (lub szafranem) - ma wtedy piękny kolor i lekko pikantny smak. Wrzucamy go na patelnię do warzyw, mieszamy, podsmażamy. Na samym końcu, tuż przed podaniem, warto dodać parę kropel oleju sezamowego - ma wspaniały aromat i smak. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ważna dobra oliwa z oliwek i sos sojowy.
Najlepsza jest młoda cukinia - nie trzeba obierać ze skórki i jest pyszna.
Nadesłał(a) Migotek, dnia: 2003-08-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: