groch w połówkach, ew. soczewica
warzywa jakie kto lubi i ma ochotę, np.:
- ziemniaki
- por
- kapusta
- marchewki
- pietruszki
- buraczek
sól
inne przyprawy - ja biorę pieprz, tymianek i bazylię
Przygotowanie:
Groch lub soczewicę gotujemy, a kiedy zaczynają się już rozpadać, dodajemy warzywa, oczywiście wcześniej odpowiednio rozdrobnione i umyte, a następnie dodajemy przyprawy.
Np. z ziemniaków, pora, kapusty, marchewki, pietruszki i buraczka mamy fantastyczny barszcz ukraiński - można tworzyć własne kombinacje warzywne.
Zanim zupa będzie gotowa, groch lub soczewica rozgotuje się zupełnie, tworząc z zupy gęstą i sytą zawiesinę.
Wskazówki i uwagi:
Groch jest lepszy, gdyż nie wpływa na zabarwienie zupy, czego nie można powiedzieć o soczewicy, zwłaszcza zielonej i brązowej.
W przypadku soczewicy - buraczek jest więcej niż pożądany, aby zupa nie odstraszała kolorem.
Nadesłał(a) besz,
dnia: 2003-08-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.