Letni mix warzyw ogrodowych
Całość najlepiej smakuje na grzankach. Smacznego:)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
mała cebula
3 małe kalarepy
2 marchewki
1 cukinia
trochę fasolki szparagowej
kilka różyczek brokuła lub kalafiora
natka pietruszki
ew. natka selera (lub lubczyk)
2 nieduże pomidory
margaryna lub olej do smażenia
sól
pieprz
ew. cukier
koperek/pietruszka/bazylia do posypania
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na margarynie albo oleju tak, żeby się nie przypiekła. Dodać pokrojone kalarepę, marchewkę, cukinię i fasolkę i podusić chwilę. Potem dołożyć różyczki brokuła i pokrojone pietruszkę i seler. Delikatnie mieszać, żeby się te brokuły za bardzo nie rozciapały, i dalej dusić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na dość duże kawałki, a kiedy kalarepa będzie już miękka, dodać je do warzyw. Całość posolić, popieprzyć, ewentualnie troszkę posłodzić (to dobrze robi pomidorom) i jeszcze chwilkę podusić. Chodzi o to, żeby pomidory się nie rozgotowały i były wyraźnie kwaskowe w tej potrawie ze słodkich warzyw.
Wyłożyć na talerz i posypać świeżą zieleniną, jeśli ktoś lubi.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast brokuła może być kalafior, ale brokuły ładniej wyglądają, bo są zielone.
Twoje zapiski: