puszka.pl - pysznie!

Pasztet z grochu z zielonym pieprzem

Jest doskonały z sosem tatarskim lub świeżymi ogórkami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 i 1/2 szklanki suchego, łuskanego grochu
1/2 szklanki płatków owsianych
1 b. duża cebula
1 pietruszka (korzeń)
1/2 selera (korzeń)

oliwa do smażenia
1/2 paczki (taka spora garść) pieprzu zielonego nie mielonego (nie bać się - ma być go dużo, on nie jest ostry)
1 łyżka kolendry nie mielonej (niekoniecznie, ale warto)
kminek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku
sól
sos sojowy grzybowy (ew. zwykły ciemny)
ew. kostka rosołowa warzywna do smaku
ew. bułka tarta do zagęszczenia
+ bułka tarta lub płatki owsiane do wysypania formy

Przygotowanie:

Groch zalewamy wrzątkiem i odstawiamy najlepiej na noc, albo chociaż na parę godzin. Wodę z namaczania zlewamy, groch płuczemy, i gotujemy w niewielkiej ilości świeżej wody (staram się go tak ugotować, aby wody nie odlewać, a żeby sama wyparowała), groch ma być miękki ale nie rozgotowany na masę - ma być widać całe łatwo rozpadające się ziarna. Nie mielimy tego.

Na ok. 1 szklankę wrzątku rzucam płatki. Jak się ugotują, dodaję do ugotowanego grochu. Cebulę siekam, warzywa ścieram na grubej tarce.

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pieprz, kolendrę i kminek, chwilę podsmażam. Dodaję cebulę i czekam, aż się zeszkli. Potem dodaję starte warzywa i podsmażam - duszę ok 10 min. Dodaję do grochu.

Mieszam wszystko, dodaję koncentrat, wyciśnięty czosnek, doprawiam solą i sosem sojowym (można rozpuścić kostkę i dodać).
Jak jest za gęste, to dodaję wody, jak za rzadkie, można się poratować bułką tartą. Ma być takie nie lejące, ale i nie klucha.

Przekładam do formy wysypanej bułką tartą albo płatkami owsianymi i piekę w ok 200°C przez godzinę.

Wskazówki i uwagi:

Zielony pieprz nie jest ostry, a ma niepowtarzalny aromat - pasztet będzie tylko lekko pikantny. Jeśli lubisz potrawy ostre, trzeba dodać czarnego mielonego pieprzu lub papryki.

Pasztet można podzielić na części, zapakować w folię aluminiową i zamrozić na później - świetnie to znosi.
Nadesłał(a) sowa, dnia: Aug 2, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: