puszka.pl - pysznie!

Żółty ryż z zielonym groszkiem

Prosty i smaczny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka ryżu białego
por
marchewka
zielony groszek świeży lub mrożony - dużo
sól, pieprz
oliwa
czubata łyżeczka kurkumy
sos sojowy
papryka w proszku
masło (w wersji wegańskiej pominąć lub zastąpić oliwą)
ew. 2 ząbki czosnku
ew. inne prztprawy, np. olej sezamowy

Przygotowanie:

- szklankę ryżu białego wsypać na 2 szklanki wrzącej osolonej wody z dodatkiem kapki oliwy i czubatej łyżeczki kurkumy - gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem aż będzie sypki.
- por, marchewkę posiekane drobno podsmażyć na patelni , dodać dużą ilość świeżego zielonego groszku - dusić chwilę, pod koniec dodać łyżeczkę masła lub oliwy.
Jeśli lubisz wrzuć tam 2 ząbki czosnku. Warzywa powinny być chrupiące.
- wrzucić do ugotowanego ryżu, przyprawić pieprzem, sosem sojowym, papryką i czym lubisz.
- ciekawy "palony" posmak, można uzyskać zaprawiając ryż pod koniec łyżką, dwoma oleju sezamowego (w tym wypadku nie daję masła).

Można po wierzchu posypać uprażonym sezamem, pasuje do brokułów z wody.

Wskazówki i uwagi:

Można użyć również groszku z puszki, ale wtedy lepsza jest cebulka zamiast pora. :-) To jednak duża różnica w "świeżości" smaku.

Można też zrobić większą ilość i następnego dnia nafaszerować resztką pomidory lub cebulki - i zapiec.
Nadesłał(a) sowa, dnia: 2003-08-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: