puszka.pl - pysznie!

Papryka w kolorach reagge - faszerowana bobem i marchewką

Papryki wychodzą w intensywnych kolorach - od żółci papryki i kaszy kukurydzianej przez wściekle zielony bób i pietruszkę do marchewkowej czerwieni - wyjątkowo urodziwe danie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 papryk ogrodowych (te seledynowo żółte)
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1/4 kg bobu
1 duża marchewka
1 duża cebula (a może lepiej por?)
natka pietruszki
1 duuuży ząbek czosnku
sól
sos sojowy
pieprz biały
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę ugotować bez odcedzania.
Papryki poprzekrawać na pół wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne i ogonki, połówki posolić.
Bób obgotować przez ok 5 min. na parze. Jak tylko skórki zaczną pękać - zdejmować (nie można przegotować - skórki mają nie zmienić koloru, a środek ma być twardawy). Wystudzony obłuskać.
Marchew pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oliwie, wrzucić do ugotowanej kaszy. Posiekać natkę i też do kaszy.
Wcisnąć czosnek, doprawić solą, sosem sojowym i białym pieprzem. Jeśli jest za gęsta, to warto kapnąć wody.

Tym kukurydzianym "rizotto" wypełniać dna papryki (tak ok. 1/3 wysokości), na tym układać sporo bobu, lekko przykryć kaszą, tak aby bób trochę wyglądał, ale był chroniony przed przypieczeniem w piekarniku..

Zapiekać pod przykryciem na 220°C.

Wskazówki i uwagi:

Danie nie jest wbrew pozorom czasochłonne - wszystko można sobie przygotować podczas gotowania się kaszy (czyli obparować/obgotować bób, obsmażyć marchew z cebulą, posiekać natkę, obłuskać bób i oczyścić papryki). Potem tylko wymieszać składniki, nadziać i do piekarnika siup.
Nadesłał(a) sowa, dnia: 2003-08-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: