Placki z tartej cukini
Agata: "Pyszności. Bardzo polecam. Można podawać jako przystawkę na ciepło albo jako dodatek do dania. Ja jem 'saute', posypane gruboziarnistą solą."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
cukinia
ew. łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej (lub, tak jak w oryginalnym przepisie, jajko)
2 czubate łyżki mąki (ja daję z pełnego przemiału, można też białą)
szczypta soli do smaku
2-3 łyżki łuskanych nasion dyni (nie trzeba, ale miło urozmaicają smak i konsystencję)
ew. cebula
olej do smażenia (ja najbardziej lubię na oliwie z oliwek)
Przygotowanie:
Cukinię w całości (ze skórką) utrzeć na drobnej tarce do warzyw (na wiórki). Porządnie odcisnąć sok (tak jak z ziemniaków na pyzy np.). Dodać oba rodzaje mąki, sól i nasionka dyni (można też wetrzeć cebulę!), wymieszać.
Smażyć z obu stron na złoto. Jak się będą rwać przy obracaniu, śmiało dosypać mąki (im lepiej odciśnięty sok, tym mniej kłopotów z obracaniem).
Wskazówki i uwagi:
Po usmażeniu można na chwilę położyć na talerz z papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Twoje zapiski: