puszka.pl - pysznie!

zupa selerowa 1


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

Potrzebne będą:
dwa spore selery korzeniowe z nacią,
bulion warzywny (na 4 litrowy garnek),
4 kromki miękiszu z białego, żytnego chleba,
śmietana 12 % lub jogurt.

Przygotowanie:

Seler kroimy w kostkę, wrzucamy do buionu, dodajemy chleb i natkę. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy natkę, przecedzamy i miksujemy seler ze śmietaną lub jogurtem. Dodajemy do wywaru, przyprawiamy pieprzem, solą (jak trzeba), można dodać trochę słodkiej papryki i czubrycy (bułgarskie zioło - już uprawiają je nasi górale). Zupa jest świetna.
Nadesłał(a) admin, dnia: Jul 29, 2003
Źródło/autor przepisu: przepis nadesłany przez Aśkę i przez nia opracowany "na podstawie smaku zupy w pewnej sopockiej knajpce"

Twoje zapiski: