Sałatka indyjska - ryżowa z fasolą, pomarańczą i papryką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
100 g długoziarnistego ryżu
100 g czerwonej fasoli z puszki
50 g kukurydzy z puszki
pomarańcza
strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej)
mała cebula
natka do posypania
sos winegret:
łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody, wystudzić. Pomarańczę pokroić w cząstki, paprykę w kostkę, a cebulę w plasterki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwy.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać natką.
Twoje zapiski: