puszka.pl - pysznie!

Zupa z papryką, cukinią i pomidorem

Agata N.: "Chciałbym zaproponować Wam taką zupkę. Ma same zalety. Jest pyszna, robi się ją bardzo szybko i łatwo, jest dietetyczna. Trochę ściągnęłam z Makłowicza, ale [...] moja jest wegetariańska (kolejna zaleta ;-) ) Spodobało mi się, że robi wywar warzywny bez użycia włoszczyzny i postanowiłam zaadaptować ten pomysł na swoje potrzeby."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 spora papryka czerwona słodka
1 duży pomidor
1 nieduża cukinia
1 spora garść fasolki szparagowej (niekoniecznie, ale będzie kolorowo)
1-2 młode marchewki
2 cebule
sól
pieprz
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
ząbek czosnku
trochę oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Wszystkie warzywa (poza 1 cebulą) pokroić - paprykę w paseczki, pomidor, cukinię w kostkę, marchewkę w talarki, fasolkę... itd.

Zalać wodą (gęsta zupa lepiej smakuje, więc nie przesadzić z ilością wody), dodać sól i dobre pół godziny albo dłużej gotować zupę. Pod koniec gotowania dodać resztę przypraw.

Na samym końcu zetrzeć do zupy czosnek, przyprawić do smaku. Pozostałą jedną cebulkę pokroić, podsmażyć na oliwie i wrzucić do zupki w charakterze "skwarek".
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-07-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis podała Agata N.

Twoje zapiski: