puszka.pl - pysznie!

Penne z sosem broqłowym

Fast food, ale nie fast fuuuu ;)))))


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

0,5 kg makaronu penne (to te rurki, ścięte na końcach)
1 duży, świeży brokuł (twardy, zielony z zamkniętymi kwiatostanami)
4-5 ząbków czosnku
oliwa do smażenia
sól
pieprz
w wersji lakto-wege można dodać ser, np. parmezan lub oscypek

Przygotowanie:

Broqła tniemy na różyczki, łodygę obieramy, wycinamy zdrewniałe części i w kostkę. Wszystko do gara, zalewamy posoloną wodą z oliwą i gotujemy jak dla babci, której zostały góra 3 zęby, czyli jakieś 10 minut. Wyjmujemy broqły, zostawiamy sobie ok. 2 filiżanki wody z gotowania, resztę wegschmeissen.

Obieramy czosnek, ścieramy/miażdżymy/bardzo drobno siekamy, niepotrzebne skreślić. Wlewamy oliwę do rondla, podsmażamy czosnek krótko, żeby się nie sfajczył, mieszamy i wrzucamy broqły. Rozgniatamy łyżką, żeby zrobiła się paćka i stopniowo dolewamy wody. W tym czasie gotujemy makaron.

Gdy cała woda odparuje, tak, że mamy coś o konsystencji sosu, wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy, żeby ten sos dokładnie oblepił kluski. Doprawiamy solą, pieprzem i wsuwamy.
W wersji lakto-wege można posypać tartym serem. Może być parmezan, chociaż ja używam wysuszonego oscypka.
Nadesłał(a) qrczaque, dnia: 2007-03-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Na podstawie przepisu z książki "Pasta e Verdura"

Twoje zapiski: