puszka.pl - pysznie!

Makaron po meksykańsku

Uwaga, żeby nie przesadzić z chilli, bo ogień w gębie!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron (najlepiej razowy)
fasola czerwona
papryka czerwona
cebula
kawałek papryczki chilli (może być w proszku)
koncentrat pomidorowy (lub uduszone pomidory)
czosnek
bazylia
ew. inne ziółka i przyprawy (np. majeranek, oregano, kminek czy co kto woli)
sól

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości (ok. 45-50 min.). Makaron ugotować ze szczyptą gorczycy.

Paprykę, cebulę i chilli pokroić w kostkę i udusić z odrobiną wody (jeżeli ktoś lubi, to można dodać surowe).

Do makaronu dodać fasolę, zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy. Do tego posiekany czosnek i bazylię, posolić (wg gustu).
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Jul 7, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: