40 dkg ciecierzycy
duża cebula
3-4 ząbki czosnku (jak ktoś nie lubi, to mniej)
3 małe papryki: żółta, czerwona i zielona
ew. łyżka pokrojonej ostrej świeżej papryki chilli lub czuszki (w wersji ostrej)
4-5 pomidorów
250 ml wywaru z warzyw
koncentrat pomidorowy mały
sól
olej/ oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalać dużą ilością wody i zostawić na noc.
Następnego dnia odcedzić i wsypać ziarna do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotować ok. 1,2 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka. Odcedzić.
Cebulę pokroić i lekko podsmażyć. Dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze ok. 1 minuty. Pokroić paprykę. Wsypać razem z papryką chilli do cebuli i czosnku. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż papryka będzie miękka. Dodać pomidory i dusić. Dodać wywar i koncentrat (nie cały, tyle aż sos zgęstnieje), potem ciecierzycę i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować ok. 25 minut (bez przykrycia), aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku.