puszka.pl - pysznie!

Sałatka ryżowa curry z tofu wędzonym, kiełkami mung i ogórkami

Jak dla mnie, to więcej niż sałatka, to po prostu obiad. Z przyprawami oczywiście można trochę poeksperymentować - co kto lubi, ton nadaje obsmażone tofu i curry.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

ryż brązowy lub basmati - 1/2 szklanki
sól
kiełki fasoli mung - 1/2 lub więcej opakowania
ogórki konserwowe (koniecznie konserwowe!) - ok. 4 średnie
ogórek świeży - 1/2 dużego
natka pietruszki - 1/3 pęczka
curry - duża łyżka albo nawet więcej, w zależności od tolerancji na mocno przyprawione potrawy

tofu wędzone - 1/2 kostki
olej/ oliwa do smażenia
ulubione przyprawy do obsmażania - np. mieszanka z papryki słodkiej, chili, curry, imbiru, czosnku i odrobiny soli

opcjonalnie (ja tak lubię, ale bez tego też jest OK):
- duża cebula lub 2 średnie
- 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ryż zagotować, posolić oczywiście, pod koniec gotowania warto dodać łyżkę stołową oliwy, ale nie trzeba.

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki sałatki: Umyć kiełki (można je trochę połamać). Pokroić ogórka świeżego i konserwowe na grubsze połówki lub ćwiartki plasterków. Posiekać natkę. Pokroić tofu na drobne kostki i obsmażyć w oliwie i ulubionej przyprawie do smażenia (ja robię mocno przysmażone). Jeżeli decydujecie się na cebulę i czosnek (mniam :), to cebulę trzeba drobno posiekać, usmażyć na złoto, niezbyt mocno (uważać, żeby nie przypalić, nada to sałatce lekkiej, niemiłej goryczki), pod koniec smażenia cebulki dodać wyciśnięty czosnek i jeszcze przytrzymać 3-4 minuty.

Wszystko razem wymieszać razem z curry. Można jeść na ciepło (od razu) i na zimno (później).
Nadesłał(a) Lucy, dnia: Jul 3, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: