1 kg ziemniaków, najlepiej młodych
500 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
olej
sól
papryka ostra sproszkowana
czosnek granulowany (w wersji spolszczonej) lub asafetida (w wersji oryginalnej, jeśli uda się kupić)
Przygotowanie:
Ziemniaki porządnie umyć i nie obierając przeciąć na pół (jeśli są duże - na ćwiartki). Do blachy do ciasta nalać suto oleju i nasypać (na olej) soli i papryki, również suto. Na tę tłustą mieszaninę kłaść ziemniaki przekrojoną stroną w dół i całość włożyć do gorącego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w niewysokiej temperaturze. Ziemniaki mają być prawie miękkie.
Wtedy polać je jogurtem i posypać czosnkiem lub ew. niewielką ilością asafoetidy. Po polaniu jogurtem należy ziemniaki jeszcze z pół godziny zapiekać.