puszka.pl - pysznie!

Halawa - słodki deser z kaszy manny


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

0,5 szklanki kaszy manny
4 łyżki masła
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
dowolne bakalie i owoce (standardowo są to rodzynki i jakieś orzechy)
ew. odrobinę soku z cytryny

Przygotowanie:

Kaszę praż na maśle przez 20-25 minut do złotego koloru, stale mieszając. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem. Uprażoną kaszę ostrożnie wrzuć do słodkiego syropu ciągle mieszając.

Dodaj bakalie i pokrojone owoce, gotuj stale mieszając do chwili, aż masa będzie odchodzić od garnka, a bakalie nie będą lepić się do ziarenek kaszy. Można dodać odrobinę soku z cytryny, wtedy halawa nie będzie taka słodka.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jun 25, 2003
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał(a) roberte

Twoje zapiski: