puszka.pl - pysznie!

Laddu - słodkie indyjskie kulki

To słodki przysmak dzieci na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z różnych odmian mielonego grochu.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 15 kulek

1 kostka masła
1 szkl. "puree" grochowego (mąki grochowej, mielonego grochu)
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
3/4 szkl. cukru pudru

Przygotowanie:

Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu. Wsyp do masła mąkę grochową i smaż, cały czas mieszając. Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie wydzielać miły orzechowy zapach. Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką. Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie uformuj z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadź równo na małej tacy.

Wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie pokrój rozsmarowana masę na małe kwadraty lub romby.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jun 25, 2003
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłała Roberte

Twoje zapiski: