puszka.pl - pysznie!

Smażone zielone pomidory


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 kg zielonych pomidorów
olej do smażenia

ciasto:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki kukurydzianej (polenty)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
1 łyżeczka pieprzu
1/2 szklanki mleka (dla wegan mleka sojowego)
1/2 szklanki wody sodowej

Przygotowanie:

Do miski przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj sól i pieprz. Powoli dolewaj na przemian mleko i wodę sodową. Cały czas miksuj. Powinieneś otrzymać gęste naleśnikowe ciasto.

Pomidory umyj i pokrój w 1-centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzej olej, tak aby pokrywał dno 1-centymetrową warstwą. Plastry pomidorów zanurzaj w cieście i smaż z obu stron po 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe, a najlepiej gorące.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jun 25, 2003
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłała roberte

Twoje zapiski: