puszka.pl - pysznie!

Sałatka Oli z kapusty, papryki i marchewki z sosem czosnkowym


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

1/4 główki białej kapusty
1 papryka (najładniej wygląda zielona)
1 marchewka
pęczek koperku
pół cytryny
sól

sos czosnkowy:
2 łyżki śmietany + 2 łyżki majonezu lub oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
jarzynka
pieprz

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i wkładamy do dość dużej salaterki. Wyciskamy na kapustę cytrynę i posypujemy solą (niedużo). Mieszamy. Paprykę przekrawamy na pół (wzdłuż), wycinamy nasiona i kroimy w cieniutkie plasterki ostrym nożem. Dodajemy do kapusty. Marchewkę myjemy i ścieramy na jak najgrubszej tarce do kapusty.

W kubeczku przygotowujemy sos: śmietana + majonez + czosnek + jarzynka + pieprz. Zamiast takiego sosu możemy dać po prostu łyżkę oliwy, wycisnąć czosnek i przyprawić. Dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.

Wskazówki i uwagi:

Dobre na kolację jako samodzielne danie, a także jako surówka do obiadu. Przepis przerobiony na wege.
Nadesłał(a) Kurczak, dnia: Aug 14, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: