puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka (zasmażanka) selerowo-serowa


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

seler surowy
ser żółty w kostce (mniej więcej tyle co selera)
olej do smażenia
natka pietruszki
ewentualnie kolejne warzywa:
- papryka
- marchew, etc.

Przygotowanie:

Na tarce o grubych oczkach ścieramy dość dużą ilość selera i sera żółtego (każdy ze składników powinien mieć mniej więcej 50% udział w potrawce - dobieramy wedle uznania).

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy powstałą 'masę' i smażymy, jednocześnie formując jedzonko w jednolity kształt. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez chwilę, aż do miękkości.

Gotową zapiekankę serowo-warzywną wykładamy na talerz. W ramach dekoracji zalecane duże ilości drobno posiekanej natki pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Smakuje bardzo dobrze bez przypraw. Można wprowadzić wariacje z udziałem papryki, marchwi, dowolnych składników.
Nadesłał(a) Lithium, dnia: 2003-06-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: