seler surowy
ser żółty w kostce (mniej więcej tyle co selera)
olej do smażenia
natka pietruszki
ewentualnie kolejne warzywa:
- papryka
- marchew, etc.
Przygotowanie:
Na tarce o grubych oczkach ścieramy dość dużą ilość selera i sera żółtego (każdy ze składników powinien mieć mniej więcej 50% udział w potrawce - dobieramy wedle uznania).
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy powstałą 'masę' i smażymy, jednocześnie formując jedzonko w jednolity kształt. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez chwilę, aż do miękkości.
Gotową zapiekankę serowo-warzywną wykładamy na talerz. W ramach dekoracji zalecane duże ilości drobno posiekanej natki pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
Smakuje bardzo dobrze bez przypraw. Można wprowadzić wariacje z udziałem papryki, marchwi, dowolnych składników.
Nadesłał(a) Lithium,
dnia: 2003-06-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.