puszka.pl - pysznie!

Sałatka z kapusty pekińskiej i ryżu

Sałatka wymyślona przeze mnie, ale bardzo udana, idealna na obiad, mi wyszła dość ostra.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

główka kapusty pekińskiej
woreczek ryżu
jedna cebula
ząbek czosnku
duży pomidor
mała puszka fasolki czerwonej (konserwowej)
mała puszka kukurydzy
sól
pieprz

sos winegret:
oliwa + sok z cytryny w proporcji 3:1

sos jogurtowy:
jogurt
odrobina musztardy
sól
ew. szczypta cukru
sok z cytryny
koperek lub szczypiorek
czosnek

Przygotowanie:

Poszatkować kapustę, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pomidora. Wszystko posolić i popieprzyć, wymieszać z sosem winegret i wstawić do lodówki na pół godziny.

Następnie dodać ugotowany ryż, kukurydzę i fasolkę. Wymieszaną sałatkę polać sosem jogurtowym, doprawić wg uznania. Mniam.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli sałatka ma służyć jako danie główne, można użyć dwóch woreczków ryżu.
Nadesłał(a) ~ankaalka@wp.pl, dnia: 2003-06-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: