puszka.pl - pysznie!

Tofu smażone czosnkowo-imbirowe

To jest na serio pycha. Przepis wymyśliłam razem z moim chłopakiem Sierra, próbując nabrać dystansu do niezdrowej i tłustej amerykańskiej kuchni. Napiszcie co sądzicie!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 opakowanie tofu
sos sojowy tamari
sok z cytryny
kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
imbir (ilość zależna od upodobań, ja zjadam bardzo dużo:)
suszone chili
kilka szczypt soli
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostki, zalać sosem sojowym i sokiem z cytryny, dodać połowę posiekanego drobno czosnku oraz imbiru, suszone chili i kilka szczypt soli. Odstawić do lodówki na godzinę.

Rozgrzać oliwę na patelni. Ułożyć przygotowane wcześniej tofu, smażyć na dużym ogniu, aż stwardnieje na wierzchu uzyskując złoto-brązowy kolor. Szybkie smażenie zapewnia pyszną, twardą "skorupkę" na zewnątrz oraz miękki miąższ wewnątrz.

Pod koniec smażenia posypać tofu resztą czosnku i imbiru. Skropić ponownie sokiem z cytryny oraz sosem sojowym - jak kto lubi.

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z ryżem ugotowanym w curry oraz usmażonym z czosnkiem i łyżeczką mąki. Mniam!
Nadesłał(a) ~Magdalena, dnia: Jun 20, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: