- 10 dag orzechów laskowych
- 5 dag migdałów
- 10 dag śliwek suszonych
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag fig (połowa pierścienia)
- 10 dag rodzynek
- 2 kwaśne jabłka
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- ubite białka z 4 jaj
Przygotowanie:
Bakalie i jabłka kroimy na w miarę równej wielkości kostkę. Wrzucamy do dużej michy i mieszamy razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wszystkie kolejne składniki z listy należy dodawać pojedynczo do masy dokładnie mieszając. Czyli: żółtka / mąka / olej / ubite białka.
Ciasto powinno być gęste i kleiste. Masę wykładamy do keksówki lub blachy do babeczek wyłożonej jednorazowymi papierkami. Ciasto
pieczemy 50 min w temperaturze 170 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Do ciasta można wybrać dowolne bakalie rezygnując z niektórych na liście składników. Ja jednak należę do wielbicieli wszelkiego rodzaju bakalii, dlatego daję ich jak najwięcej.