puszka.pl - pysznie!

Bakaliowa impresja


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

- 10 dag orzechów laskowych
- 5 dag migdałów
- 10 dag śliwek suszonych
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag fig (połowa pierścienia)
- 10 dag rodzynek
- 2 kwaśne jabłka
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- ubite białka z 4 jaj

Przygotowanie:

Bakalie i jabłka kroimy na w miarę równej wielkości kostkę. Wrzucamy do dużej michy i mieszamy razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wszystkie kolejne składniki z listy należy dodawać pojedynczo do masy dokładnie mieszając. Czyli: żółtka / mąka / olej / ubite białka.

Ciasto powinno być gęste i kleiste. Masę wykładamy do keksówki lub blachy do babeczek wyłożonej jednorazowymi papierkami. Ciasto
pieczemy 50 min w temperaturze 170 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Do ciasta można wybrać dowolne bakalie rezygnując z niektórych na liście składników. Ja jednak należę do wielbicieli wszelkiego rodzaju bakalii, dlatego daję ich jak najwięcej.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-06-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał(a):"Adam" ksiegol@gazeta.pl

Twoje zapiski: