puszka.pl - pysznie!

Omlette

Jest to w miarę szybka, smaczna i zapełniająca brzuszek potrawa. Tylko po niej bardzo duż jest do zmywania...


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru (istnieje wersja na ostro - wtedy 1 łyżeczka cukru)
1-1,5 łyżki przegotowanej wody
szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić na białko i żółtko. Białko ubić na sztywną pianę. Podczas kręcenia dodać szczyptę soli.
Do żółtka wsypać mąkę, cukier oraz wodę. Wszystko razem wymiksować.
Do białka wlać żółtko; wymiksować i wlać na wcześniej rozgrzaną patelnię.

Gotowy Omlette najlepiej posmarować dżemem.

Życzę smacznego!!

Wskazówki i uwagi:

UWAGA! Gdy jest cukier Omlet szybko się przypala. Są także kłopoty z przewróceniem na drugą stronę!
Nadesłał(a) Domcia, dnia: Jun 9, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: