puszka.pl - pysznie!

Ziemniaczane talarki z sosem warzywno-pomidorowym

Dla alergików.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
olej do smażenia
dodatki:
- rodzynki
- koperek
- ogórek

sos pomidorowy:
włoszczyzna
ryż
pomidory (dużo)
łyżka oliwy z pestek winogron
zioła

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić (wody nie wylewać). Ugotować włoszczyznę razem z ryżem z dodatkiem wody z rodzynek. Gdy są miękkie, dodać obrane ze skórki pomidory i gotować tak długo, aż pomidory się rozpadną. Całość zmiksować, dodać łyżkę oliwy i ulubione zioła dziecka.

Ziemniaki ugotować (gdy są młode, najlepiej w skórce). Rozgrzać patelnię, posmarować oliwą i szybko przesmażyć pokrojone w talarki ziemniaki tak, by skórka była lekko chrupiąca.

Ziemniaki polać sosem-zupą pomidorową, całość posypać koperkiem, drobno startym ogórkiem i posiekanymi rodzynkami.
Nadesłał(a) jojo don huevo, dnia: Jun 9, 2003
Źródło/autor przepisu: przepis z mojego opracowania Tydzień z życia alergika

Twoje zapiski: