puszka.pl - pysznie!

pasztet strączkowo - grzybowy

dla alergikow


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica
cieciorka
fasola biała
fasola czerwona
pieczarki
mąka gryczana
mąka kukurydziana
oliwa z oliwek
oregano, bazylia, majeranek

Przygotowanie:

strączkowe i pieczarki ugotować a następnie zmiksować dokładnie dosypując trochę mąki gryczanej i trochę kukurydzianej tak, by uzyskać jednolitą w miarę i dość kleistą masę. w razie potrzeby dolewać trochę wody, dodać kilka łyżek oliwy i zioła, blachę posmarować oliwą, przełożyć masę i włożyć do rozgrzanego piekarnika. całość można lekko posypać mąką gryczaną lub dla łakomczuchów wiórkami kokosowymi. piec mniej więcej 20 do 40 minut, sprawdzając widelcem konsystencję i pilnując by się nie przypaliło.

pasztet ten się bardziej rozsmarowuje niż kroi ale zależnie od proporcji mąkowo-wodnych czasem udaje się go także kroić

chlebek posmarować pasztetem, całość posypać rzeżuchą
Nadesłał(a) jojo don huevo, dnia: Jun 12, 2003
Źródło/autor przepisu: przepis z mojego opracowania Tydzień z życia alergika

Twoje zapiski: