Kaszka kukurydziana z bakaliami i zieleninką
Śniadanie dla alergików.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kasza kukurydziana
zgniecione [*] płatki migdałowe (opcjonalnie, dla dzieci powyżej 1-go roku)
wiórki kokosowe
pokrojone drobno rodzynki
pokrojone drobno suszone morele
łyżka sezamu
zgniecione pestki słonecznika
zgniecione pestki dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
rzeżucha
Przygotowanie:
Kaszę kukurydzianą wsypać do garnka, dorzucić pozostałe składniki oprócz oliwy, zalać wodą i ugotować na małym gazie, mieszając w jednym kierunku do chwili gdy woda zostanie wchłonięta.
Następnie dodać oliwę, całość lekko przestudzić, posypać drobno posiekaną natką pietruszki i rzeżuchą (bo przecież Krecik, Puchatek, Bob budowniczy [niepotrzebne skreślić] uwielbiają takie zielone na swojej kaszce).
Wskazówki i uwagi:
[*] Migdały, pestki, orzechy, sezam dla małych dzieci powinny być uprzednio namoczone i (do 7 roku życia) zmielone (na przykład w młynku do kawy).
Twoje zapiski: