puszka.pl - pysznie!

Caffe Frappe - zimna grecka kawa z pianką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

ok. 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach (proponuję Nescafe w jednorazowych saszetkach)
3 łyżeczki cukru (może być więcej)
lodowata woda z lodówy
kostki lodu (opcjonalnie)
2-4 śmietanki jednorazowe (opcjonalnie)
+ shaker (ja używam butelki po wodzie mineralnej 0,5 l na 2 osoby - większej jednorazowo nie polecam)

Przygotowanie:

Do pustej buteleczki należy wsypać ok. 2 łyżeczki kawki na osobę i po 1,5 łyżeczki cukru. Zalać to lodowatą wodą z lodówy, ale nie za dużo - rzekłabym, że tyle, aby tylko przykryło mieszankę kawy i cukru na dnie. A teraz potrząsamy butelką długo i z sercem. Po chwili uzyskujemy pianę kawowo-cukrową, ważne żeby była gęsta.

Do piany dolewamy wodę. Rozlewamy do przygotowanych wcześniej, uzbrojonych w słomki i kostki lodu wysokich szklanek, każdy sobie dolewa teraz śmietankę (mogą być dwie) i smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Przy rozlewaniu trzeba się postarać żeby każdy miał podobną ilość gęstej pianki.
Nadesłał(a) agati, dnia: 2003-05-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisu nauczył mnie pewnien kelner w Atenach, a więc jest to oryginalna Caffe Frappe

Twoje zapiski: