puszka.pl - pysznie!

Sos na pomidorze, cukinii i bakłażanie (do ziemniaków, makaronu)

Najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej, a już szczytem ideału dzień wcześniej (smaki przechodzą przez siebie wspaniale).


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

2 puszki pomidorów bez skórki, krojonych
1 cukinia (średnia)
1 bakłażan (mały)
1 papryka czuszka
oliwki drylowane
sól
pieprz
bazylia świeża lub suszona
oregano
oliwa z oliwek
czosnek być może również

Przygotowanie:

Podam ci przepis na potrawę, którą wymyśliłem we środę ostatnią.
Cukinię umyj i pokrój wraz ze skórą w niewielkie kwadratopodobne figury, bakłażana ze skóry obierz, pozbądź się pestek i pokrój podobnie. Na oliwie smaż przez 10-13 minut na dużym ogniu czuszkę posiekaną, bakłażana i cukinię, wrzuć oliwki w całości. Potem wrzuć pomidory, dopraw bazylią, oregano, solą, niewielką ilością pieprzu. Duś to na mniejszym ogniu ok. 15 - 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Zalej sosem makaron lub wylej na talerz obok ziemniaków pieczonych (wersja polecenia godna).
Nadesłał(a) graaf, dnia: 2003-05-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: