puszka.pl - pysznie!

Prażaki

Robiła je moja babcia upalnym latem, które spędzałam u niej na wsi jako dziecię. Spożywaliśmy je w południe w zacienionym ogródku.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

ziemniaki - 1 kilogram
garść mąki pszennej - najlepiej z pełnego przemiału

Przygotowanie:

Ziemniaki (w ilości uzależnionej od głodnych brzuchów) ugotować.
Ugotowane do gara. Obficie posypać mąką (ilość garści mąki uzależniona ściśle od ilości ziemniaków w garze).

Teraz poprosić o pomoc jakiegoś głodnego siłacza, bo jedna osoba trzyma gar za uszy, a osoba druga ugniata ziemniaki z mąką (takim narzędziem z dziurkami) - bardzo energicznie przez kilka minutek, aby powstała masa ziemniaczana. Ugniatanie nie może się zbyt przedłużać, żeby ziemniaki nie wystygły w tym czasie. No i to już wszystko!

Nakładamy je łyżką umoczoną w jakimś tłuszczyku. Wybornie smakują z młodą kapustką. A prawdziwe, zimne, wiejskie kwaśne mleko to dodatek niezbędny! No i pogoda upalna! I zacieniony ogródek...
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!Przepis nadesłany przez: MniamAsia Studzińska

Twoje zapiski: