ziemniaki - 1 kilogram
garść mąki pszennej - najlepiej z pełnego przemiału
Przygotowanie:
Ziemniaki (w ilości uzależnionej od głodnych brzuchów) ugotować.
Ugotowane do gara. Obficie posypać mąką (ilość garści mąki uzależniona ściśle od ilości ziemniaków w garze).
Teraz poprosić o pomoc jakiegoś głodnego siłacza, bo jedna osoba trzyma gar za uszy, a osoba druga ugniata ziemniaki z mąką (takim narzędziem z dziurkami) - bardzo energicznie przez kilka minutek, aby powstała masa ziemniaczana. Ugniatanie nie może się zbyt przedłużać, żeby ziemniaki nie wystygły w tym czasie. No i to już wszystko!
Nakładamy je łyżką umoczoną w jakimś tłuszczyku. Wybornie smakują z młodą kapustką. A prawdziwe, zimne, wiejskie kwaśne mleko to dodatek niezbędny! No i pogoda upalna! I zacieniony ogródek...