Silny aromat grzybów mogą zapewnić nawet pieczarki!
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 6 osób
kilogram ziemniaków
2 cebule średniej wielkości
dwie czubate pszennej mąki
2 jajka
łyżeczka soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
sos:
30 dag pieczarek
2 cebule średniej wielkości
2 łyżki oleju
łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
koperek - im więcej, tym lepiej
Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję na bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę na nim połowę cebuli na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Patelnię zdejmuję z ognia.
Drugą połowę cebuli wrzucam na rozgrzany olej i smażę chwilę - jak lekko zmięknie, dodaję obrane i pokrojone na cienkie plastry pieczarki. Smażę na silnym ogniu, cały czas mieszając, nie pozwalając by grzyby zanadto gotowały się we własnym sosie. Kiedy miękkie i ślicznie zrumienione, dodaję masło, mieszam, zestawiam z ognia i dodaję posiekany koperek.
Ziemniaki obieram, myję i trę na największych oczkach w malakserze - po utarciu przypominają cienki makaron. Do startych ziemniaków dodaję mąkę, jajka oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszam.
Smażę cienkie placki na silnie rozgrzanym tłuszczu - są gotowe, kiedy lekko brązowe z obu stron.