Placki ziemniaczane o kolorze niezwykłym bo zielonym
Niezwykłe! Placki z ziemniaków w nowym, zielonym wymiarze.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
średniej wielkości cukinia - około 25 dag
1 kilogram ziemniaków
2 łyżki mąki
2 jajka
po garści świeżej bazylii, rozmarynu, pietruszki i tymianku
olej do smażenia
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Aromatyczne ziołami, delikatne na podniebieniu. Zupełnie nowa jakość w dziedzinie placków!
Ziemniaki obieram, myję dokładnie i ścieram na tarce [albo w malakserze] o średnich oczkach - tak, by otrzymać długie ziemniakowe nitki. Ziemniaki odstawiam na chwilę, następnie odciskam i odlewam z nich sok.
Cukinię ścieram w ten sam sposób.
Do ziemniaków dodaję cukinię, mąkę, jajka, sól i pieprz oraz posiekane na niezbyt małe kawałki zioła.
Mieszam to bardzo dokładnie.
Czas na smażenie. Placki smażę na oleju. Na dużą patelnię wlewam go tyle, by pokrył dno około półcentymetrową warstwą. Kiedy jest bardzo gorący, układam na patelni zgrabne, cienkie placki. Smażę po kilka minut z każdej strony, aż będą ślicznie rumiane. Po usmażeniu kładę na chwilę na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru oliwy.
Podaję z dużą ilością kwaśnej i tłustej śmietany albo z cacykami.
Do takich placków najbardziej pasuje wielka szklanica zimnego mleka!