kilogram ziemniaków
2 cebule średniej wielkości
dwie czubate pszennej mąki
2 jajka
łyżeczka soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję na bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę na nim cebulę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Patelnię zdejmuję z ognia.
Ziemniaki obieram, myję i trę na największych oczkach w malakserze - po utarciu przypominają cienki makaron.
Do startych ziemniaków dodaję mąkę, jajka oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszam.
Smażę cienkie placki na silnie rozgrzanym tłuszczu - są gotowe, kiedy lekko brązowe z obu stron.
Podaję silnie gorące. Jeśli muszę przygotować placki dla dużej liczby gości, przechowuję je pod przykryciem w lekko nagrzanym piekarniku. Ale najlepsze są oczywiście prosto z patelni.