puszka.pl - pysznie!

Pierogi zielono-białe ze szpinakiem i bryndzą

Smaczne kolorowanki na talerzu. Pełne zdecydowania i witamin.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki

nadzienie:
pół kilogram mrożonego szpinaku
20 dag bryndzy
średnia cebula
jajko
świeżo zmielony, czarny pieprz
dwie łyżki oliwy
10 dag masła
garść startego parmezanu

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.

Czas na nadzienie.

Zamrożony szpinak wrzucam na dużą patelnię, na którą wcześniej wlałem oliwę. Na małym ogniu doprowadzam do jego rozmrożenia. Trzymam na ogniu kilkanaście minut, często mieszając, by odparowała woda.

Na drugiej patelni szklę obraną i posiekaną drobno cebulę. Cebulę dodaję do szpinaku, do nich dodaję rozbebłaną widelcem bryndzę i jajko. Farsz mieszam i doprawiam pieprzem.

Czas by przyrządzić pierogi.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta, o wielkości pięści, na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta, za pomocą duże szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.

Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę. Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od momentu ich wypłynięcia.

Ugotowane pierożki polewam spienionym masłem i posypuję parmezanem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: