puszka.pl - pysznie!

Ciasto waniliowe z czekoladą


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
cukier waniliowy
7 jajek
szczypta soli
60 d drobno pokrojonej czekolady
60 g rodzynek
+ polewa czekoladowa
+ 25 g orzeszków pistacjowych

Przygotowanie:

75 g cukru i cukier waniliowy utrzeć z 1 jajkiem, 6 żółtkami i szczyptą soli na puszystą masę. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i dodać do masy jajecznej. Dodać delikatnie mąkę. Na koniec wymieszać z pokrojoną czekoladą i rodzynkami.

Ciasto włożyć do formy o średnicy 20-25 cm. Piec 45-60 minut w temperaturze 190°C. Ozdobić polewą czekoladową i posiekanymi pistacjami.
Nadesłał(a) Renata, dnia: Aug 7, 2000
Źródło/autor przepisu: nieznane

Twoje zapiski: