puszka.pl - pysznie!

Pasztet orzechowy z ryżem i cheddarem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

półtorej szklanki brązowego ryżu
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki ziarna słonecznika
pół szklanki sezamu
30-40 dag sera cheddar
marchewka
cebula
4 jaja
sól
pieprz
2 łyżki masła i 3 łyżki bułki tartej - do przygotowania formy

Przygotowanie:

Ryż gotuję na sypko. Orzechy siekam, ser i marchew ścieram (marchew na drobnej tarce), cebulę drobno kroję. Jajka lekko rozbijam i łączę wszystkie składniki, solę, pieprzę i dobrze wszystko mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję dokładnie masłem i wysypuję tartą bułką, przekładam masę i piekę w temp. 180°C około godziny.

Po upieczeniu studzę i dopiero zimny wyjmuję z formy. Można go podawać z różnymi sosami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: