Marchewka i pietruszka śliczne bardzo i jeszcze bardziej sycące
To taka wariacja na temat najbardziej popularnych jarzynek. Może stanowić przystawkę lub samodzielne, lekkie danie. Ślicznie się prezentuje na talerzu!
4 marchewki średniej wielkości
4 pietruszki podobnej wielkości
1 łyżka miodu [lub słodu]
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła [lub dodatkowa łyżka oliwy]
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
+ 1 łyżka pora bardzo drobno pokrojonego (do posypania)
Przygotowanie:
Marchewki i pietruszki obieram, myję i kroję na wzdłuż na cienkie plastry - używam od tego obieraczki do ziemniaków.
Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, wrzucam czosnek, smażę pół minuty i dodaję warzywa. Smażę, często mieszając, aż warzywa staną się trochę bardziej miękkie, niż były przed tym zabiegiem. Po dwóch minutach smażenia, dodaję dwie łyżki wody i cały czas mieszając ją odparowuję. Marchewka i pietruszka powinny być raczej chrupkie - więcej w nich surowości powinno być, niźli usmażenia.
Do warzyw dodaję miód, doprawiam solą i pieprzem. Smażę jeszcze dwie, trzy minuty, by miód dokładnie pokrył wszystkie plastry i się odrobinę skarmelizował.
Jarzynka jest już gotowa. Na talerzach posypuję porem, by złamać smak i dodać jej jeszcze większego kolorytu.