25 dag kuskusu (ewentualnie drobnej kaszki krakowskiej lub perłowej)
4 pomidory
1 ogórek
1 papryka
1 cebulka
3 ząbki czosnku
sok i otarta skórka z 3 cytryn
80 ml oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut (jeśli wybierzemy kaszkę, to ugotować ją na sypko). Dodać oliwę, sok i skórkę z cytryny, roztarty czosnek, rozdrobnione jarzyny i przyprawy. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Wskazówki i uwagi:
Kuskus po turecku jest najlepszy pierwszego dnia. Nie powinno się go zostawiać w lodówce na następny dzień, ponieważ nie jest już tak dobry.
Nadesłał(a) Renata,
dnia: 2000-08-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy tryb życia (numer archiwalny)