puszka.pl - pysznie!

Kurki saute na oliwie i maśle

Jak dużo kurek w koszyku, to pozwalam sobie zrobić je w najprostszy sposób, a gwarantujący najwspanialsze przeżycia smakowe.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

kurki
oliwa do smażenia
masło
sól
pieprz

Przygotowanie:

Kurki dokładnie czyszczę i myję jeszcze dokładniej w bieżącej wodzie. Większe sztuki kroję na połówki, a mniejsze pozostawiam w całości.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy i wrzucam grzyby. Smażę je na największym ogniu - na początku smażenia puszczą dużo soku i niestety w trakcie smażenia będą się okropnie szybko zmniejszać - te wspaniałe grzyby mają to do siebie, że potrafią się zmniejszyć nawet czterokrotnie, tak więc trzeba ich wrzucić na patelnię tyle, ile się da!

Kiedy sok z grzybów odparuje, zmniejszam ogień i smażę je do średniej miękkości. Kiedy są miękkie i z lekka zrumienione dodaję czubatą łyżkę masła, odrobinę soli, pieprzu i jeszcze przez krótką chwilę po jego rozpuszczeniu, smażę potrawę na dużym ogniu.

Grzyby są mocno pomarszczone i przypieczone - znak, że są już takie, jakie być powinny. Pachnie wtedy, oj pachnie grzybami w całym domu. I... już. Nic więcej nie trzeba.

Wskazówki i uwagi:

Doskonałe takie kurki jako przystawka przed kolacją. Najlepiej spożywać je z pszenną bułką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: