1 kg ziemniaków
3 średniej wielkości jabłka
łyżka masła
2 jaja
3 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki tartej bułki
olej do smażenia
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram i gotuję. Jabłka obieram i ścieram an tarce z dużymi oczkami. Ugotowane pyrki studzę i przepuszczam przez maszynkę, a jak brak tego urządzenia to tłuczkiem ugniatam na miazgę. Potem ucieram masło z żółtkami i mieszam je z ziemniakami. Mieszam cały czas dodając po kolei mąkę, proszek do pieczenia oraz jabłka oraz wcześniej ubitą pianę z bialek. Jeszcze chwila na formowanie kotlecików.
Uformowane kotlety obtaczam w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor. Najlepiej smakują z śmietaną lub surówką z marchewki.