puszka.pl - pysznie!

Kotlety z chleba 1

Czy chleb tylko może być używany do kanapek? Pomysł na ultratanie danko o ciekawym smaku


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

Czerstwy, biały chleb
2 szklanki mleka
4 średniej wielkości cebule
2 jaja
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól
pieprz

Przygotowanie:

Danie z tych co to robi się z tego co się ma. Polecane studentom, słomianym wdowcom i wszelkiej maści koneserom.

Chleb wcześniej musi poleżeć kilka dni aby stał się czerstwy. Taki chleb kroję w kromki. W dużym talerzu rozlewam mleko i maczam w nim kromki chleba. Namoczony chleb odciskam z mleka. Następnie przez maszynkę do mięsa przepuszczam chleb wraz z cebulą. Do powstałej masy dodaję jajka, pestki słonecznika, natkę sól i pieprz. Dokładnie mieszam a następnie formuję kotlety.

Teraz na patelni rozgrzewam oliwę i po kolei układam kotlety. Smażę z obu stron aż uzyskam mocno rumiany kolor. Można wcinać same, ale najlepiej podać z gotowanymi warzywami, mocnymi i gęstymi sosami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: