5-6 ziemniaków średniej wielkości
5 małych cebulek
3 średniej wielkości marchewki
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju do smażenia
1/2 szkl. wody
1 łyżeczka jarzynki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
ew. 1 łyżka słodkiej śmietanki do zabielenia
+ natka do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na grube kawałki. Obieram cebulę i kroję ją w pierścienie. Obieram marchewkę i kroję w plasterki. Sprawnym ruchem chwytam paprykę i kroję ją w paski.
Gdy mam już przygotowane wszystkie składniki stawiam rondel na ogień. Rozgrzewam olej/oliwę i najpierw wrzucam ziemniaki i podsmażam je pod przykryciem. Gdy ziemniaki lekko się podsmażą, po kolei w rondlu lądują cebula, marchewka i papryka. Duszę przez chwilę. Po jakiś 3 minutach dolewam wody jakieś pół szklanki i wsypuję jarzynkę. Duszę to od tej chwili na dużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec doprawiam do smaku ziołami i zabielam śmietanką. Tu uwaga - jest to misterna operacja i nie należy się zbytnio spieszyć z wlewaniem śmietany. Nabieram łyżką troszkę sosu z garnka, dodaję śmietanę. Akcja ta dzieje się na łyżce. Operację powtarzam kilkakrotnie aż zabielę potrawę w stopniu właściwym. Oczywiście nie należy się guzdrać, bo możemy rozgotować jedzenie.
I na absolutny koniec posypuję natką rwaną rękoma. Pycha
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka! - przerobione na wege.