puszka.pl - pysznie!

Fasolka po studencku (biała fasolka w sosie pomidorowym)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 szklanka fasolki białej
1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
2 łyżki oliwy
1 cebula
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
kromka obsuszonego chleba razowego

Przygotowanie:

Fasolkę płuczę na sitku i zalewam zimną wodą na noc.

Na drugi dzień fasolkę gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyła do miękkości.

W tymże czasie, niestety długim, na patelni podgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, jak już osiągnie stan należytej miękkości, wylewam na nią puszkę z pomidorami [jeśli są całe to należy pokroić] i chwilę duszę.

Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej. Na koniec dodaję startą kromkę razowego chleba.

I fasolka po naszemu gotowa. Ja podaję ją posypaną szczypiorkiem.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast różnego rodzaju zagęszczaczy, takich jak zasmażka, mąka ziemniaczana czy żółtko, proponuję zagęszczać potrawy chlebem razowym. W tym celu należy pokroić w dość grube kromki, dobry pełnoziarnisty chleb, podsuszyć i zetrzeć na tarce. Taki suszony chlebek jest bardzo przydatny do różnego rodzaju farszów. A jaki zdrowy?! Bo przecie białe to twój wróg!
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 2, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: