puszka.pl - pysznie!

Czerwona kapusta duszona z mnóstwem przypraw


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

mała główka kapusty czerwonej - około 75 dag
2 duże, twarde i kwaśne jabłka
1 duża cebula
garść rodzynek
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
łyżka cukru
łyżka octu balsamicznego lub winnego
dwie łyżki masła
łyżka oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
pół garści posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

kapusty odrywam brzydkie liście i szatkuję na cienkie a długi kawałki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne i kroję na ósemki.

W dużym garnku rozgrzewam masło z oliwą, wrzucam cebulę i smażę do jej zeszklenia, często mieszając. Do cebuli dodaję jabłka i smażę 2 minuty, teraz dodaję poszatkowaną kapustę, rodzynki, mieszam dokładnie, dolewam 2 szklanki ziemnej wody oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem natki pietruszki i wszystko jeszcze raz ponownie mieszam.

Potrawę duszę pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż kapusta będzie lekko chrupka - około 30-45 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 2, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: