puszka.pl - pysznie!

Chrzan z burakami

Mocno szczypiący. Mocno smakowity.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 10 osób

buraki – kilogram
chrzan tarty – około szklanki
śmietana – około szklanki
sól
cukier

Przygotowanie:

Przygotowanie chrzanu z burakami zaczynam od upieczenia całych buraków w piekarniku - trwa to niestety bardzo długo - średniej wielkości buraki pieką się około 2 godzin w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ale... warto to zrobić - dzięki temu będą pachnieć świetnie!

Buraki są upieczone kiedy w każden taki burak widelec wchodzi, aczkolwiek z pewnym oporem - nie powinny być za bardzo miękkie. Obieram je wtedy i kroję na małe kawałki. Owe kawałki buraków mieszam z chrzanem, kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, odrobiną cukru i soli.

Tutaj nie podaję proporcji, są bowiem bardzo, ale to bardzo dowolne - ważne, by było to ostre chrzanem i aromatyczne burakami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 2, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: