puszka.pl - pysznie!

Tort omletowy Marysieńka

Kuchnia polska


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

farsz:
pół kilograma lub więcej prawdziwków lub innych grzybków
1/2 kostki masła
2 cebule drobniutko, oj bardzo drobniutko posiekane
sól, czarny pieprz grubo, świeżo zmielony
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

omlety:
12 jaj
łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
sól

Przygotowanie:

Grzyby kroję w cienkie małe plasterki, trzonki drobno siekam.

Na masło wrzucam grzyby i cebulę, duszę do miękkości, dodaję sól i pieprz oraz śmietanę, jeszcze chwilę odparowuję wodę. Farsz musi być gęsty.

Jaja ubijam widelcem, solę i dodaję pietruszkę. Z tej porcji smażę 3 omlety. Usmażone omlety zsuwam na okrągły półmisek, przekładając farszem. Ostatni omlet nie pokryty farszem oprószam łyżką tartego parmezanu i suto skrapiam rozpuszczonym masłem.

Teraz na kilka minut wstawiam do piekarnia, aby lekko się przyrumienił. Podaje go z zieloną sałatą polaną sosem winegret. Do tego koniecznie kieliszek czegoś czerwonego wytrawnego.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 1, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: