farsz:
pół kilograma lub więcej prawdziwków lub innych grzybków
1/2 kostki masła
2 cebule drobniutko, oj bardzo drobniutko posiekane
sól, czarny pieprz grubo, świeżo zmielony
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
omlety:
12 jaj
łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
sól
Przygotowanie:
Grzyby kroję w cienkie małe plasterki, trzonki drobno siekam.
Na masło wrzucam grzyby i cebulę, duszę do miękkości, dodaję sól i pieprz oraz śmietanę, jeszcze chwilę odparowuję wodę. Farsz musi być gęsty.
Jaja ubijam widelcem, solę i dodaję pietruszkę. Z tej porcji smażę 3 omlety. Usmażone omlety zsuwam na okrągły półmisek, przekładając farszem. Ostatni omlet nie pokryty farszem oprószam łyżką tartego parmezanu i suto skrapiam rozpuszczonym masłem.
Teraz na kilka minut wstawiam do piekarnia, aby lekko się przyrumienił. Podaje go z zieloną sałatą polaną sosem winegret. Do tego koniecznie kieliszek czegoś czerwonego wytrawnego.